Surdegslimpa ur Icakuriren

Du behöver Dagen före baket 0.5 dl surdegsgrund 3 dl vatten rumstempererat 4 dl fint rågmjöl Bakdagen 10 g jäst 5 dl vatten rumstempererat 1/2–1...


1 portion

Du behöver

Dagen före baket

0.5 dl surdegsgrund
3 dl vatten rumstempererat
4 dl fint rågmjöl

Bakdagen

10 g jäst
5 dl vatten rumstempererat
1/2–1 msk salt
surdeg hela satsen, (utom 1/2 dl som fryses till nästa baktillfälle)
5 dl fint rågmjöl
9 dl vetemjöl

Gör så här

1
Dagen före baket Lös upp surdegsgrunden i vattnet. Blanda i rågmjölet. Rör om. Låt det hela stå övertäckt i rumstemperatur 15–20 timmar.

2
Bakdagen Ta först bort ½ dl surdeg till nästa baktillfälle. Surdegen ska inte blandas med salt, jäst eller vetemjöl utan frysas in i en plastpåse eller förvaras i en glasburk i kylen om den används inom 2 veckor.

3
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och resten av surdegen. Arbeta in råg- och vetemjöl, men spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt degen vila i bunken under bakduk cirka 15 minuter.

4
Arbeta den sedan smidig på bakbord. Den ska vara lös och mjuk, men inte kladdig. Det kan krävas lite extra mjöl för att få en bra konsistens.

5
Mjöla in degen lätt och låt den jäsa i en bunke eller i en jäskorg i cirka 50 minuter.

6
Stjälp över degen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga lätt med en gaffel. Grädda först i nedre delen av ugnen i 250 grader i cirka 10 minuter.

7
Sänk värmen till 175 grader och fortsätt gräddningen i 1 ½ timme.

8
Pensla det nygräddade brödet med kallt vatten. Låt det kallna i bakduk och låt brödet mogna i minst ett dygn innan det skärs upp.


Kommentar:
Detta är ett läsarrecept från Elizabeth Nyman, Dahlstorp.
Tid: 10 minuter dag 1, cirka 3 timmar bakdagen + 1 dygn att mogna
Tips! Degen kan eventuellt smaksättas med till exempel 1 msk kummin, fänkål eller anis eller med 1 dl linfrö eller russin.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top