Surdegsbröd med äpple och russin

Du behöver 15 g jäst 2.5 dl kallt vatten 1 dl vetesurdeg (se kommentarer) 1 msk sirap mörk 1/2-1 st äpple skuret i klyftor 1/2–1...


1 portion

Du behöver

  • 15 g jäst
  • 2.5 dl kallt vatten
  • 1 dl vetesurdeg (se kommentarer)
  • 1 msk sirap mörk
  • 1/2-1 st äpple skuret i klyftor
  • 1/2–1 dl russin blötlagda
  • 1.5 tsk salt
  • 1.5 dl durumvete
  • 5.5 dl vetemjöl

Gör så här

1
Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt surdeg, sirap, äpple, russin, salt och durumvete. Arbeta ner så mycket mjöl att du får en hanterbar men så kladdig deg som möjligt. Låt jäsa 1 timme.

2
Arbeta degen ytterligare. Knåda och forma till en rak limpa. Låt jäsa 1 1/2–2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in limpan och dämpa värmen till 175 grader. Grädda brödet i cirka 40 minuter.


Kommentar:
Surdeg av vete:
Vispa 2 dl vatten med 2 1/2 dl vetemjöl så att smeten blir slät. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. Tillsätt 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Vispa och täck med plast. Låt stå 1 dygn. Rör ner 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Plasta in och låt stå 1 dygn. När du använder degen, späd den till våffelsmetskonsistens. Överbliven surdeg håller länge i kylen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top