Du behöver
- 6-8 st potatisar kokta, kalla
- 1 st liten fänkål
- 0.5 st purjolök
- 1 msk smör + 1-2 msk till formen
- 2 st tomater skivade
- 1 dl chilisås
- 1 msk dillfrön
- 1 msk finriven pepparrot
- 3 dl grädde
- 2 msk finhackad dill
- salt och vitpeppar
- strömmingsfiléer
- 2 msk ströbröd
Till servering
1 st påse bladspenat
citronbaserad dressing
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen centimetertjockt. Dela och skiva fänkålen tunt. Spar hälften till salladen. Skiva även purjolöken tunt.
Hetta upp 1 msk smör i en kastrull. Fräs hälften av fänkålen med purjon i ett par minuter. Tillsätt tomat, chilisås, dillfrön, pepparrot och grädde. Koka samman utan lock i 3–5 minuter tills såsen tjocknat något. Krydda med dill, salt och peppar.
Lägg strömmingsfiléerna med köttsidan uppåt och strö över lite salt. Smörj en ugnsform med 1 msk smör. Lägg potatisskivor i botten. Lägg på hälften av grönsaksblandningen. Rulla ihop strömmingarna och lägg ut i formen. Avsluta med resten av grönsaksblandningen. Strö över ströbröd och fördela ut 1 msk smör ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter till fin färg.
Blanda resterande fänkål med spenat och vänd ihop med en citronbaserad dressing.
Låt gärna lådan stå i 15 minuter innan den avnjuts.
En klassisk strömmingslåda slår aldrig fel. Sallad med tunnskivad fänkål blir ett fräscht tillbehör.