Strömmingslåda med tomat

Du behöver 6-8 st potatisar kokta, kalla 1 st liten fänkål 0.5 st purjolök 1 msk smör + 1-2 msk till formen 2 st tomater...

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 6-8 st potatisar kokta, kalla
  • 1 st liten fänkål
  • 0.5 st purjolök
  • 1 msk smör + 1-2 msk till formen
  • 2 st tomater skivade
  • 1 dl chilisås
  • 1 msk dillfrön
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 3 dl grädde
  • 2 msk finhackad dill
  • salt och vitpeppar
  • strömmingsfiléer
  • 2 msk ströbröd

Till servering

1 st påse bladspenat
citronbaserad dressing

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen centimetertjockt. Dela och skiva fänkålen tunt. Spar hälften till salladen. Skiva även purjolöken tunt.

2

Hetta upp 1 msk smör i en kastrull. Fräs hälften av fänkålen med purjon i ett par minuter. Tillsätt tomat, chilisås, dillfrön, pepparrot och grädde. Koka samman utan lock i 3–5 minuter tills såsen tjocknat något. Krydda med dill, salt och peppar. 

3

Lägg strömmingsfiléerna med köttsidan uppåt och strö över lite salt. Smörj en ugnsform med 1 msk smör. Lägg potatisskivor i botten. Lägg på hälften av grönsaksblandningen. Rulla ihop strömmingarna och lägg ut i formen. Avsluta med resten av grönsaksblandningen. Strö över ströbröd och fördela ut 1 msk smör ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter till fin färg.

4

Blanda resterande fänkål med spenat och vänd ihop med en citronbaserad dressing.

5

Låt gärna lådan stå i 15 minuter innan den avnjuts.


Kommentar:
En klassisk strömmingslåda slår aldrig fel. Sallad med tunnskivad fänkål blir ett fräscht tillbehör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top