Strömmingslåda med ajvar

Du behöver 10 salladslökar 1 msk (oliv)olja 1–2 msk ajvar relish, mild eller stark 8–10 mjöliga potatisar 600 g medelstora strömmingsfiléer salt 2 apelsiner 2...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 10 salladslökar
  • 1 msk (oliv)olja
  • 1–2 msk ajvar relish, mild eller stark
  • 8–10 mjöliga potatisar
  • 600 g medelstora strömmingsfiléer
  • salt
  • 2 apelsiner
  • 2 nävar mangoldblad
  • 2 msk smör
  • 3/4 tsk salt
  • 2 krm nymalen (svart)peppar
  • ca 2 dl (varm) mjölk
  • 3 msk hackad persilja
  • 3 dl ajvar relish
  • 3 msk vatten

Gör så här

1
Strimla och småfräs löken 5 minuter, blanda i någon matsked ajvar. Värm ugnen till 225 grader. Skala och grovdela potatisen, koka den mjuk i vatten.

2
Klipp under tiden bort fiskfiléernas ryggfena. Lägg med skinnsida ner på skärbräda, salta köttssidorna lätt. Fördela löken på fiskarna. Skär skalet av apelsinerna, skär ut hinnfria klyftor med vass kniv. Skölj mangolden.

3
Smörj en stor ugnsform eller portionsformar.

4
Slå vattnet från mjukkokt potatis, tillsätt smör, salt, peppar, mjölk och persilja. Klicka eller spritsa potatismos längs kanten. Rulla filéerna och lägg med skarven nedåt i formen. Blanda ajvar med lite vatten, skeda blandningen över fisken. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top