Strömmingsaladåb med vinbärssås

Du behöver Aladåb: 5 dl vatten några dillstjälkar 2 lagerblad 10 kryddpepparkorn 1 tsk salt 1/2 msk fisk- eller grönsaksfond 5 blad gelatin ca 300...


2 portioner

Du behöver

  • Aladåb:
  • 5 dl vatten
  • några dillstjälkar
  • 2 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk fisk- eller grönsaksfond
  • 5 blad gelatin
  • ca 300 g strömmingsfilé
  • 1 dl syltlök
  • en handfull små dillvippor
  • Sås:
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 msk grönsaksfond
  • 2 dl röda vinbär
  • salt
  • strösocker
  • kajennpeppar
  • 2 tsk potatismjöl

Gör så här

1
Koka upp aladåbvattnet med dill, kryddor, salt och fond under lock. Lägg gelatinbladen i blöt. Observera att de nya, korta bladen inte ska kramas ur!

2
Skär strömmingen i “gaffelbitar” och sjud dem i kryddspadet, det tar bara ett par minuter. Dra från plattan, låt kallna i spadet.Ta upp med hålslev. Varva fisk med syltlök och dillvippor i portionsformar eller tekoppar som rymmer 2 dl.

3
Sila fiskspadet, ljumma och låt gelatinbladen smälta i det. Fördela spadet i kopparna och kyl tills gelatinet stelnat, 1-2 timmar. Servera med nykokt färskpotatis och vinbärssås.

4
Vinbärssås: Hetta upp vatten med fond och 1 1/2 dl av vinbären. Rör om så att bären krossas i såsen. Smaka av med salt, en aning socker och ytterst lite kajennpeppar. Red av med potatismjöl utrört i en liten skvätt kallt vatten och låt såsen bara koka upp igen. Vänd i resten av bären och servera genast.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top