Du behöver
- Aladåb:
- 5 dl vatten
- några dillstjälkar
- 2 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- 1 tsk salt
- 1/2 msk fisk- eller grönsaksfond
- 5 blad gelatin
- ca 300 g strömmingsfilé
- 1 dl syltlök
- en handfull små dillvippor
- Sås:
- 1 1/2 dl vatten
- 1/2 msk grönsaksfond
- 2 dl röda vinbär
- salt
- strösocker
- kajennpeppar
- 2 tsk potatismjöl
Gör så här
1
Koka upp aladåbvattnet med dill, kryddor, salt och fond under lock. Lägg gelatinbladen i blöt. Observera att de nya, korta bladen inte ska kramas ur!
2
Skär strömmingen i “gaffelbitar” och sjud dem i kryddspadet, det tar bara ett par minuter. Dra från plattan, låt kallna i spadet.Ta upp med hålslev. Varva fisk med syltlök och dillvippor i portionsformar eller tekoppar som rymmer 2 dl.
3
Sila fiskspadet, ljumma och låt gelatinbladen smälta i det. Fördela spadet i kopparna och kyl tills gelatinet stelnat, 1-2 timmar. Servera med nykokt färskpotatis och vinbärssås.
4
Vinbärssås: Hetta upp vatten med fond och 1 1/2 dl av vinbären. Rör om så att bären krossas i såsen. Smaka av med salt, en aning socker och ytterst lite kajennpeppar. Red av med potatismjöl utrört i en liten skvätt kallt vatten och låt såsen bara koka upp igen. Vänd i resten av bären och servera genast.