Du behöver
- 4 st vitlöksklyftor
- 4 st gula lökar
- 4 st morötter
- 2 st stjälkar blekselleri
- 3 msk olivolja
- 1.5 kg ytterlår eller orimmad nötrulle
- salt, vitpeppar
- 2 st lagerblad
- 1 st tomater burk hela skållade
- 1 st flaska rött vin (700 ml) enkelt toskanskt
- 2 st röda chilifrukter
- 1 st nötbuljongtärning
- 5 dl vatten
Gör så här
1
Skala vitlök, lök och morötter, ansa selleri och skiva alltsammans i korta bitar. Låt dem svettas i en matsked olja i största grytan, minst 6 liter.
2
(En fiskgryta för två plattor är idealisk.) Tag upp och låt vänta i pyts.
3
Bind upp köttet till stadig form.
4
Fräs steken ljust brun runtom, med olja, på ganska stark värme. Salta och peppra generöst under tiden.
5
Lägg i de frästa grönsakerna, lager-blad och tomater med spad. Slå på vinet och låt koka upp. Klyv och tag ur chilifrukterna, låt dem koka med på svag värme, först 30 minuter. Lägg så i buljongtärningen och späd efterhand med vatten så att köttet är så gott som täckt. Låt koka ytterligare 1 1/4 timme för ytterlår, 2 1/2 timme för rulle.
6
Tag upp köttet och låt det stadga sig inrullat i folie innan snöret klipps upp och köttet skivas (kan få kallna helt också, och värmas i sås senare).
7
Koka ihop vinskyn på hög värme utan lock tills ca 1/3 av vätskan ångat bort. Mixa sky och de nu mycket välkokta grönsakerna till sås.