Stracotto (Extrakokt)

Du behöver 4 st vitlöksklyftor 4 st gula lökar 4 st morötter 2 st stjälkar blekselleri 3 msk olivolja 1.5 kg ytterlår eller orimmad nötrulle...


10 portioner

Du behöver

  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 st gula lökar
  • 4 st morötter
  • 2 st stjälkar blekselleri
  • 3 msk olivolja
  • 1.5 kg ytterlår eller orimmad nötrulle
  • salt, vitpeppar
  • 2 st lagerblad
  • 1 st tomater burk hela skållade
  • 1 st flaska rött vin (700 ml) enkelt toskanskt
  • 2 st röda chilifrukter
  • 1 st nötbuljongtärning
  • 5 dl vatten

Gör så här

1
Skala vitlök, lök och morötter, ansa selleri och skiva alltsammans i korta bitar. Låt dem svettas i en matsked olja i största grytan, minst 6 liter.

2
(En fiskgryta för två plattor är idealisk.) Tag upp och låt vänta i pyts.

3
Bind upp köttet till stadig form.

4
Fräs steken ljust brun runtom, med olja, på ganska stark värme. Salta och peppra generöst under tiden.

5
Lägg i de frästa grönsakerna, lager-blad och tomater med spad. Slå på vinet och låt koka upp. Klyv och tag ur chilifrukterna, låt dem koka med på svag värme, först 30 minuter. Lägg så i buljongtärningen och späd efterhand med vatten så att köttet är så gott som täckt. Låt koka ytterligare 1 1/4 timme för ytterlår, 2 1/2 timme för rulle.

6
Tag upp köttet och låt det stadga sig inrullat i folie innan snöret klipps upp och köttet skivas (kan få kallna helt också, och värmas i sås senare).

7
Koka ihop vinskyn på hög värme utan lock tills ca 1/3 av vätskan ångat bort. Mixa sky och de nu mycket välkokta grönsakerna till sås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top