Stekt torskrygg med citronsås

Du behöver 700 g potatis 2 st schalottenlökar 1 msk smör 1 st grönsaksbuljongtärning 3 dl mellangrädde 1/2–1 st citron saft från och det gula...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 700 g potatis
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl mellangrädde
  • 1/2–1 st citron saft från och det gula skalet av
  • 4 st ryggfilé av torsk miljömärkt, à ca 150 g
  • 25 g smör
  • 100 g getost typ chevre
  • 2 dl gröna ärter (tinade)
  • 1 dl mjölk
  • salt och peppar
  • 0.5 dl gräslök finskuren
  • 4 st körsbärstomater kvistar

Gör så här

1
Sätt ugnen på 120 grader. Skala och skär potatisen i små bitar. Koka den mjuk i saltat vatten.

2
Skala och finhacka löken till såsen. Fräs i smör i en kastrull på svag värme utan att den får färg. Smula över buljongen och häll i grädde och 1 deciliter vatten. Låt koka ihop på medelvärme 10 minuter. Dra av kastrullen och tillsätt skal och saft av citron. Ställ åt sidan.

3
Torka av fisken. Bryn den runt om i smör till fin färg. Lägg över i ugnssäker form och häll över smöret. Sätt en stektermometer i fiskens tjockaste del. Ställ i ugnen tills innertemperaturen är 48 grader.

4
Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av sig. Bryt ner getosten och tillsätt ärter och mjölk. “Stompa” den med potatisstöt. Salta och peppra. Värm såsen. Mixa den slät och skummig med mixerstav. Tillsätt gräslöken. Bryn tomaterna i olja i en panna. Salta och peppra. Servera torsken med sås, tomater och stomp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top