Du behöver

    Hollandaisesås

  • 1 dl vitt vin
  • 8 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 2 msk citronjuice
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 st gul lök hackad
  • 400 g smör
  • äggulor
  • pressad citron
  • salt och vitpeppar
  • Lax

  • 600 g laxfilé i portionsbitar
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • salt och citronpeppar

Gör så här

1
Hollandaise: Lägg vitt vin, pepparkorn, lagerblad, citronjuice, vinäger och hackad lök i en kastrull. Låt koka ner till knappt hälften. Sila över i en annan kastrull. Smält smöret. Låt alla grumligheter sjunka till botten. Håll smöret ljummet.
2
3
Lägg äggulorna i kastrullen med reduktionen. Sätt den i ett sjudande vattenbad. Vispa tills det tjocknar något.
4
Tillsätt smöret, lite i taget under vispning så att såsen tjocknar, undvik bottensatsen. Smaka av med citron, salt och peppar.
5
6
Lax: Stek laxen i medelhet panna i lika delar smör och olja, tills den fått en gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar. Servera med citronklyftor, kokt potatis och hollandaise.

Recept // Fler fiskrecept