Du behöver
- 4 st portionsbitar laxfilé
- salt
- 1 tsk olivolja
Fänkålsslaw
400 g fänkål gärna små exemplar
1 st liten rödlök
1 kruka koriander
2 st lime saften
1 msk risvinäger
1 tsk fisksås
2 msk ingefärsjuice på flaska
1 msk muscovadosocker
1 msk rapsolja
1 tsk sesamolja
Till servering
kokta nudlar eller ris
limeklyftor
Gör så här
Krydda laxen med salt. Pensla en släpplätt- eller järnstekpanna med oljan och hetta upp den. Lägg i laxen och bryn runtom, cirka 10 minuter. Efterstek vid behov under lock tills laxen är precis genomstekt.
Fänkålsslaw Ansa fänkålen och skär den i tunna skivor, använd gärna mandolin. Skala och skär löken i tunna strimlor. Hacka koriandern. Dela, kärna ur och hacka pepparn.
I en stor skål, blanda limesaft, risvinäger, fisksås, ingefärsjuice och muscovadosocker tills sockret löser sig. Blanda i rapsolja och sesamolja. Vänd ner fänkål, lök, koriander och chili. Blanda väl.
Toppa laxen med slaw och servera med nudlar eller ris och limeklyftor.
Tips: Istället för färdig ingefärsjuice på flaska kan du pressa juicen ur färskriven ingefära.
Krispig fänkålsslaw passar fint till den milda goda laxen. Den som vill ha en krämig fänkålsslaw kan blanda fänkålen med 2 msk majonnäs.