Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner
Du behöver
- 500 g strömming
- 2 st ägg
- 2 dl mjölk
- rågmjöl
- olja
- 1 st rödlök
- 20 st svartpepparkorn
- 5 st lagerblad
- 1 st morot
Lag:
1 dl ättika
2.5 dl socker
3 dl vatten
Gör så här
1
Klipp bort fenorna på strömmingen, men låt skinnet vara kvar. Vispa ihop ägg och mjölk. Lägg strömming och äggblandningen i dubbla plastpåsar, låt dra över natten.
2
Häll rågmjöl på en tallrik och vänd fisken i mjölet. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Pannan är lagom varm när smöret slutar fräsa. Stek fisken i omgångar, låt kallna och rinna av på hushållspapper.
3
Koka ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna.
4
Varva strömming, rödlök, peppar, lagerblad och morot i en hög väl rengjord glasburk. Slå på lagen och ställ i kylen i 1–2 dygn.
5
Tips Ät som lunch med kokt potatis och creme fraichesås smaksatt med dijonsenap och honung