RECEPT FRÅN IK

Stekt inlagd strömming på Ernsts vis

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g strömming rensad
  • 2 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • rågmjöl cirka 4 dl grovt
  • olja till stekning
  • 1 st rödlök skivad
  • 20 st svartpepparkorn hela
  • 5 st lagerblad
  • 1 st morot skivad
  • Lag:

  • 1 dl ättika 12%
  • 2.5 dl socker
  • 3 dl vatten

Gör så här

1
Klipp bort fenorna på strömmingen, men låt skinnet vara kvar. Vispa ihop ägg och mjölk. Lägg strömming och äggblandningen i dubbla plastpåsar, låt dra över natten.
2
Häll rågmjöl på en tallrik och vänd fisken i mjölet. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Pannan är lagom varm när smöret slutar fräsa. Stek fisken i omgångar, låt kallna och rinna av på hushållspapper.
3
Koka ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna.
4
Varva strömming, rödlök, peppar, lagerblad och morot i en hög väl rengjord glasburk. Slå på lagen och ställ i kylen i 1–2 dygn.
5
Tips Ät som lunch med kokt potatis och creme fraichesås smaksatt med dijonsenap och honung

Recept // Fler fiskrecept