Du behöver
- 1 st gås som väger ca 5 kg
- 4 st äpplen
- 300 g katrinplommon
- 1 tsk timjan
- salt
- vitpeppar
- 1 dl smält smör
Gör så här
1
Se till att gåsen är väl urtagen och att skinnet är slätt och fint.
2
Fyll gåsen med äppelklyftor, katrinplommon och timjan.
3
Sy ihop eller fäst ihop öppningen med tandpetare.
4
Gnid in salt och peppar runt om och pensla med smält smör.
5
Lägg gåsen på galler i en långpanna. Stek den i 175 graders ugnsvärme 2 1/2-3 timmar. Har du ugn med varmluft – använd gärna den för jämn värme runt om
6
fågeln. Efter 1 timme i ugnen bör gåsen ösas med jämna mellanrum med det fett som smälter ut.
7
Prova om gåsen är färdig genom att sticka den i lårvecket. Är vätskan som sipprar ut helt klar och inte rosa är fågeln färdig.
8
Låt gåsen vila cirka 30 minuter innan den skärs upp.
9
Hetta upp den trancherade = uppskurna gåsen under grillen så att skinnet blir knaprigt.
Ett recept från Skeberga gård i Mälardalen.