Du behöver

  • 100 g smör
  • 1.5 dl mjölk eller vatten
  • 2 msk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 3 dl havregryn fiberberikade
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Redskap:

  • kavel, degsporre och nagg
  • bakplåtspapper

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk eller vatten. Vatten gör kexen något hårdare. Häll vätskan i matberedaren med plastkniven monterad. Blanda och tillsätt de torra ingredienserna. Arbeta ihop till en deg.
2
Knåda ihop degen på mjölat bakbord. Dela degsatsen i två lika stora delar.
3
Platta ut de två degbitarna till en kaka på var sitt bakplåtspapper lika stort som ugnsplåten.
4
Kavla ut degen tunt, ungefär till 30x30 centimeter, alltefter hur tunna kex man önskar. Strö extra utbakningsmjöl ovanpå degen så att den inte fastnar på kaveln.
5
Nagga den färdigkavlade degplattan tätt, annars blåser kexen upp sig under gräddningen. Eller rulla hårt över med en kruskavel.
6
Ruta degplattan i jämnstora kex med degsporre. Ta bort överflödig deg som kan kavlas om en gång till fler kex. Dra bakpappret med degen över på plåten. Grädda kexen mitt i ugnen i 200 grader 10–15 minuter till gyllenbrun färg.
7
Låt kexen svalna lite på plåten innan
8
de läggs på galler och får kallna helt. Förvara dem i tät kakburk eller frys dem i täta plastpåsar.

Kommentar:
Proffstipset: Lägg en tunn, fuktad och urvriden kökshandduk under bakplåtspappret om det glider i väg när det kavlas. Det är viktigt att kexen gräddas till aningen brun färg så att de blir spröda och får en välutvecklad smak.

Recept // Fler ägg & mejerirecept