Sprängd kalkonklubba

Du behöver 1 st kalkonlårfilé 1 1/2-2kg Saltlake: 1.5 l vatten 1.25 dl salt 0.5 dl strösocker 15 st svartpepparkorn krossade 2 st lagerblad Till...


10 portioner

Du behöver

  • 1 st kalkonlårfilé 1 1/2-2kg

Saltlake:

1.5 l vatten
1.25 dl salt
0.5 dl strösocker
15 st svartpepparkorn krossade
2 st lagerblad

Till kokning:

vatten
vitpepparkorn ca 10
1 st gul lök
1 st lagerblad

Gör så här

1
Blanda vatten, salt, socker, peppar och lagerblad i en stor bunke. Rör om tills salt och socker har lösts i vattnet. Lägg ner köttstycket i laken och låt ligga cirka 1 1/2 dygn övertäckt i kylen. Ju mindre steken är och ju längre den ligger, desto saltare blir den förstås.

2
Lägg kalkonklubban trångt i en kastrull. Häll på kokande vatten, så mycket att det täcker. Koka upp, skumma och tillsätt pepparkorn, klyftad lök och lagerblad. Fortsätt koka försiktigt cirka 1 1/2 timme.

3
Låt kallna luftfritt i försluten plastpåse, sänkt i vatten.


Kommentar:
Vi dukar upp ett härligt julbord, lika klassiskt som modernt. Klicka på länkarna för övriga rätter från julbordet!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top