RECEPT FRÅN IK

Spindelvävscheesecake med chokladbotten

Av .

Tillagningstid: 50 minuter
12 portioner

Du behöver

    Botten

  • 200 g double chocolate chip cookies
  • 75 g smör smält
  • Fyllning

  • 5 st gelatinblad
  • 140 g florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 400 g färskost av philadelphiatyp
  • 2.5 dl vispgrädde
  • Spindelväv

  • 45 g choklad 70 %
  • 2 msk grädde
  • 0.5 tsk smör
  • hallonsås
  • 1 pkt frysta hallon tinade
  • 1 dl florsocker (60 g)
  • 1 msk citronsaft

Gör så här

1
Botten Sätt ugnen på 200 grader. Kör kakorna till fint smul i mixer, tillsätt det smälta smöret och blanda.
2
Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (24 centimeter i diameter) och tryck ut kaksmulet jämnt i botten. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna i formen.
3
Fyllning Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Vispa florsocker, vaniljsocker och färskost till en jämn smet med elvisp. Tillsätt grädden och vispa tills krämen blir tjock. Fiska upp gelatinbladen, lägg dem i en skål och smält varsamt några sekunder i mikron.
4
Tillsätt det smälta gelatinet till färskostsmeten under vispning och blanda noga.
5
Bred ut smeten på den avsvalnade chokladbottnen i formen och jämna till ytan efter bästa förmåga. En slät stekspade i metall är ett bra hjälpmedel. Låt stelna i kyl, gärna över natten.
6
Lossa cheesecaken från springformens sidor med en vass kniv.
7
Dekoration Hacka chokladen fint. Hetta upp vispgrädden i en skål i mikron. Häll i chokladen och rör tills den smält, rör i smöret. Häll chokladen i en spritspåse. Klipp ett litet hål i spetsen och provspritsa på till exempel en tallrik. Spritsa en spiral på cheesecaken inifrån och ut och raka streck med utgångspunkt i mitten.
8
Servera cheesecaken med en frisk hallonsås. Stavmixa hallonen med florsockret, passera genom en finmaskig sil och smaka av med citronsaften.

Recept