Du behöver

    Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 msk vatten
  • Fyllning:

  • 2 pkt bladspenat à 250 g
  • 2.5 dl ost lagrad och riven ost
  • 3.5 st ägg
  • 3.5 dl mjölk
  • Att äta till:

  • 250 g lax kallrökt i skivor
  • 4.5 st tomater skivade

Gör så här

1
Hacka/gaffla ihop mjöl och tunt skivat smör eller margarin till smuldeg i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en slät deg. Låt den gärna ligga i kylen en stund.
2
Sätt ugnen på 225 grader.
3
Kavla ut och placera degen i en pajform, cirka 27 cm i diameter, så att botten och kanter täcks - eller hoppa över kavlingen och tryck ut degen i formen.
4
Nagga i botten med en gaffel. Sätt gärna en dubbel aluminiumfolieremsa runt kanterna, så att de håller sig uppe under gräddningen.
5
Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter och ta det sedan ur ugnen.
6
Lägg bladspenaten i en låg vid panna med en bottenskyla vatten och låt spenaten tina på rätt svag värme. Pressa sedan all vätska ur spenaten i en sil. Fördela spenaten över den förgräddade pajen. Strö över riven ost.
7
Vispa ihop 3 ägg med 3 dl mjölk och häll i pajskalet. Ser det ut att vara för lite vätska är det bara att vispa ihop 1 ägg och 1 dl mjölk ytterligare och hälla över.
8
Grädda pajen i 225 grader tills äggsmeten stelnat, 35-40 minuter.
9
Låt den färdiga pajen få sansa sig och svalna lite, 15-20 minuter, innan det är dags att äta. Med rökt lax och tomater till.


Recept // Fler fiskrecept