Du behöver
- 500 g rödbetor små
- 1 dl hasselnötter
- salvia några kvistar färsk
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 1 msk sherry eller balsamvinäger
- flingsalt och svartpeppar
- 2 st äpplen gärna gravensteiner
- saft av citron
- 60 g spenat färsk
- 40 g olika skott eller blad t ex späda rödbetsblad och finskuren blast
- sockerärter en handfull färska
- 0.5 dl russin gärna gula
- dillkronor plockade i minikronor
- 70 g mögelost t ex St Agur
- kallpressad rapsolja
- crèma di balsamico
Gör så här
1
Sätt ugnen på 200 grader. Borsta rödbetorna väl (skala och dela dem om de är grova). Lägg dem med hasselnötter och salvia i en ugnssäker form. Ringla över olja och vinäger. Salta och peppra. Baka rödbetorna i mitten av ugnen tills de är nätt och jämnt mjuka, i 30–40 min.
2
Skiva äpplena mycket tunt, helst på en mandolin. Pressa över lite citronsaft så att de inte mörknar.
3
Blanda runt äppelskivorna med spenat, skott, blad och blast, sockerärter, russin och dillkronor. Lägg upp på ett fat. Servera med betorna, nötterna och osten. Ringla över lite olja och crema di balsamico.
Tid: 20 minuter + 30 minuter i ugn