Spenat- och äppelsallad med ljumna rödbetor och ädelost

Du behöver 500 g rödbetor små 1 dl hasselnötter salvia några kvistar färsk 2 msk kallpressad rapsolja 1 msk sherry eller balsamvinäger flingsalt och svartpeppar...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g rödbetor små
  • 1 dl hasselnötter
  • salvia några kvistar färsk
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk sherry eller balsamvinäger
  • flingsalt och svartpeppar
  • 2 st äpplen gärna gravensteiner
  • saft av citron
  • 60 g spenat färsk
  • 40 g olika skott eller blad t ex späda rödbetsblad och finskuren blast
  • sockerärter en handfull färska
  • 0.5 dl russin gärna gula
  • dillkronor plockade i minikronor
  • 70 g mögelost t ex St Agur
  • kallpressad rapsolja
  • crèma di balsamico

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Borsta rödbetorna väl (skala och dela dem om de är grova). Lägg dem med hasselnötter och salvia i en ugnssäker form. Ringla över olja och vinäger. Salta och peppra. Baka röd­betorna i mitten av ugnen tills de är nätt och jämnt mjuka, i 30–40 min.

2
Skiva äpplena mycket tunt, helst på en mandolin. Pressa över lite citronsaft så att de inte mörknar.

3
Blanda runt äppelskivorna med spenat, skott, blad och blast, socker­ärter, russin och dillkronor. Lägg upp på ett fat. Servera med betorna, nötterna och osten. Ringla över lite olja och crema di balsamico.


Kommentar:
Tid: 20 minuter + 30 minuter i ugn

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top