RECEPT FRÅN IK

Spättafilé med salsa verde

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 st purjolök
  • 1 st knippe morötter
  • salt
  • 1 msk smör
  • 1 msk citronsaft
  • 150 g sockerärtor
  • Salsa verde

  • 30 g färsk bladspenat
  • 1 st liten knippa bladpersilja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1.5 msk kapris
  • 1 st sardellfilé
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0.5 st citron
  • 1 dl olivolja
  • svartpeppar
  • Spätta

  • 600 g rödspättafilé
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • citronklyftor och ärtskott

Gör så här

1

Tvätta potatisen. Snitta purjolöken längsmed, skölj noga med kallt vatten. Dela i femcentimeters bitar. Skala och dela morötterna i mindre bitar.

2

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Lägg morötter och purjolök i en kastrull och täck med lättsaltat vatten. Koka tills moroten mjuknat men har en hård kärna kvar. Häll av kokspadet och tillsätt smör och citronsaft, vänd runt. Koka ärtskidorna i lättsaltat vatten i någon minut, häll av i durkslag och spola med kallt vatten.

3

Salsa verde Mixa alla ingredienser till salsa verden, salta ytterst lite eftersom sardell och kapris är salt.

4

Spätta Salta fisken lätt på bägge sidor. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek på medelvärme i cirka 2 minuter på varje sida tills fisken fått fin färg.

5

Servera fisken med potatis, grönsaker, salsa verde, citronklyftor och ärtskott.


Kommentar:
En god sallad med bladspenat, rädisor och vinägrett passar fint till den nystekta fisken med salsa verde och kokta grönsaker.

Recept