Du behöver
- 1 kg färskpotatis
- 1 st purjolök
- 1 st knippe morötter
- salt
- 1 msk smör
- 1 msk citronsaft
- 150 g sockerärtor
Salsa verde
30 g färsk bladspenat
1 st liten knippa bladpersilja
1 st vitlöksklyfta
1.5 msk kapris
1 st sardellfilé
1 tsk dijonsenap
0.5 st citron
1 dl olivolja
svartpeppar
Spätta
600 g rödspättafilé
2 msk smör
2 msk olivolja
citronklyftor och ärtskott
Gör så här
Tvätta potatisen. Snitta purjolöken längsmed, skölj noga med kallt vatten. Dela i femcentimeters bitar. Skala och dela morötterna i mindre bitar.
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Lägg morötter och purjolök i en kastrull och täck med lättsaltat vatten. Koka tills moroten mjuknat men har en hård kärna kvar. Häll av kokspadet och tillsätt smör och citronsaft, vänd runt. Koka ärtskidorna i lättsaltat vatten i någon minut, häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
Salsa verde Mixa alla ingredienser till salsa verden, salta ytterst lite eftersom sardell och kapris är salt.
Spätta Salta fisken lätt på bägge sidor. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek på medelvärme i cirka 2 minuter på varje sida tills fisken fått fin färg.
Servera fisken med potatis, grönsaker, salsa verde, citronklyftor och ärtskott.
En god sallad med bladspenat, rädisor och vinägrett passar fint till den nystekta fisken med salsa verde och kokta grönsaker.