Du behöver
Picklad rödlök
1 st rödlök
1 dl socker
0.5 dl ättiksprit 12 %
1 dl vatten
Salamichips
75 g salami skivad
Soppa
1 st liten gul lök
smör att steka i
500 g sparris
8 dl vatten
2 tärning grönsaksbuljong
1 dl crème fraîche
salt
Färskoströra
0.5 dl picklad rödlök avrunnen
100 g färskost av philadelphiatyp
1 dl crème fraîche
salt och peppar
chiliolja till servering
Gör så här
Picklad rödlök Skala och skär löken i ringar. Blanda socker, ättiksprit och vatten i en kastrull. Låt lagen koka upp. Lägg i rödlöken och låt den svalna i lagen.
Salamichips Sätt ugnen på 200 grader. Lägg salamin på en papprad plåt. Stek mitt i ugnen i 3–4 minuter, men inte för länge, då får de en bitter smak.
Soppa Hacka löken och fräs i smör i en gryta. Den ska bli mjuk och glansig. Skär sparrisen i bitar, kasta den nedersta grova delen. Tillsätt sparrisen till grytan och låt den fräsa med i smöret i någon minut.
Häll på vatten och buljongtärningar och låt soppan koka under lock i 10 minuter. Plocka upp några sparrisknoppar att använda till garnering. Kör soppan slät med en stavmixer eller i matberedare. Rör ner crème fraiche och låt soppan bli varm. Smaka av med salt.
Färskoströra Hacka rödlöken och blanda med färskost, crème fraiche, salt och peppar.
Servera soppan med sparrisknoppar, färskoströra, hela eller smulade salamichips, picklad lök och lite chiliolja.
Tips: Gör gärna den picklade rödlöken dagen innan.
Den fina milda sparrissmaken kommer fram på bästa sätt i en krämig soppa.