Du behöver
- 1 st gul lök
- smör att steka i
- 500 g grön sparris
- 8 dl vatten
- 2 tärning hönsbuljong
- 4 dl grädde
- salt
Dijoncreme
200 g färskost av philadelphiatyp
0.5 dl gräslök finklippt
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
Servering
100 g rökt lax i skivor
klippt gräslök
Gör så här
Skala och hacka löken. Fräs löken i smöret i en rostfri gryta. Den ska bli mjuk och glansig men inte ta färg.
Dela sparrisen i 3 centimeter långa bitar. Kasta den nedersta grova delen. Tillsätt sparris, vatten och buljongtärningar i grytan. Låt koka i 5–10 minuter eller tills sparrisen är mjuk.
Plocka upp några knoppar att använda till garnering. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädde och låt soppan bli ordentligt varm. Smaka av med salt.
Blanda färskost, gräslök och dijonsenap till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med dijoncreme, rökt lax och gräslök.
Bjud på en snabblagad soppa med mycket smak av sparris! Den rökta laxen bryter av på ett fint sätt.