RECEPT FRÅN IK

Sparrissallad med varmrökt lax

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 30 minuter
4 Ingen enhet / tomt

Du behöver

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • salt och peppar
  • 250 g grön sparris
  • smör att steka i
  • 300 g varmrökt lax
  • 1 dl gröna oliver fyllda med paprika
  • 1.5 msk kapris
  • prt svartpeppar ur kvarn

Gör så här

1

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. 

2

Blanda under tiden gräddfil och majonnäs och smaka av med salt och peppar. Ställ såsen kallt tills det är dags att servera.

3

Skär eller bryt bort den grova nedre delen av sparrisen, den kan du kasta. Dela sparrisen en gång och stek dem i smör i en stekpanna tills de är mjuka men har tugg kvar. Salta.

4

Dela laxen i bitar. Hacka oliverna grovt. 

5

Häll bort vattnet från potatisen och mosa den grovt med en gaffel. Lägg upp potatisen på ett uppläggningsfat. Ringla över gräddfilssåsen. Toppa med sparris, lax, oliver och kapris.

6

Ta några varv med pepparkvarnen över salladen.

7

Tips: Salladen passar bra på årets första picknick.


Kommentar:
Stekt sparris, varmrökt lax, kokt potatis och en krämig sås blir väldigt gott i en sallad. Oliver och kapris bidrar med en god sälta.

Recept