
Sparrispaj med brieost
Sparrispajen med brieost kan serveras med kallrökt lax eller skinka.
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör
- 2 msk kallt vatten
- 6 st salladslökar
- 250 g grön sparris
- 150 g brieost
- 4 st ägg
- 2 dl crème fraîche
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl riven lagrad ost, gärna västerbottensost
- ask finklippt krasse
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- gräslök
- klippt krasse
- rostade pinjenötter
Pajdeg
Fyllning
Äggstanning
Garnering
Gör så här
Pajdeg Blanda mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vatten och kör till en degboll. Svep in degen i plastfolie. Förvara svalt i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i smord pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. 3 Förgrädda strax under ugnens mitt i cirka 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning Ansa och strimla salladslöken. Bryt av basen på sparrisen. Koka cirka 3 minuter i lättsaltat vatten. Spola av i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper.
Ta undan några hela sparrisstjälkar. Dela de resterande i mindre bitar. Fördela lök och sparris i det förgräddade skalet. Skiva osten.
Äggstanning Vispa samman äggstanningen. Häll den över fyllningen.
Lägg ner resterande sparrisstjälkar varvade med ostskivor enligt bild. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner.
Grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter eller tills pajen stannat helt.
Garnering Garnera med gräslök, krasse och pinjenötter.