Sparrispaj med brieost

Sparrispajen med brieost kan serveras med kallrökt lax eller skinka.

Tillagningstid: 100 minuter
4 portioner

Du behöver

Pajdeg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning

6 st salladslökar
250 g grön sparris
150 g brieost

Äggstanning

4 st ägg
2 dl crème fraîche
2 dl vispgrädde
2 dl riven lagrad ost, gärna västerbottensost
ask finklippt krasse
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering

gräslök
klippt krasse
rostade pinjenötter

Gör så här

1

Pajdeg Blanda mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt ­vatten och kör till en degboll. Svep in degen i plastfolie. Förvara svalt i cirka 30 minuter.

2

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i smord pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. 3 Förgrädda strax under ugn­ens mitt i cirka 10 minuter. Låt svalna.

3

Fyllning Ansa och strimla salladslöken. Bryt av basen på sparrisen. Koka cirka 3 minuter i lättsaltat vatten. ­Spola av i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper.

4

Ta undan några hela sparrisstjälkar. Dela de resterande i mindre bitar. Fördela lök och sparris i det förgräddade skalet. Skiva osten.

5

Äggstanning Vispa samman äggstanningen. Häll den över fyllningen.

6

Lägg ner resterande sparrisstjälkar varvade med ostskivor enligt bild. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner.

7

Grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter eller tills pajen ­stannat helt.

8

Garnering Garnera med gräslök, krasse och pinjenötter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top