RECEPT FRÅN IK

Sparrispaj med brieost

Sparrispajen med brieost kan serveras med kallrökt lax eller skinka.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 100 minuter
4 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 6 st salladslökar
  • 250 g grön sparris
  • 150 g brieost
  • Äggstanning

  • 4 st ägg
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl riven lagrad ost, gärna västerbottensost
  • ask finklippt krasse
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Garnering

  • gräslök
  • klippt krasse
  • rostade pinjenötter

Gör så här

1

Pajdeg Blanda mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt ­vatten och kör till en degboll. Svep in degen i plastfolie. Förvara svalt i cirka 30 minuter.

2

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i smord pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel. 3 Förgrädda strax under ugn­ens mitt i cirka 10 minuter. Låt svalna.

3

Fyllning Ansa och strimla salladslöken. Bryt av basen på sparrisen. Koka cirka 3 minuter i lättsaltat vatten. ­Spola av i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper.

4

Ta undan några hela sparrisstjälkar. Dela de resterande i mindre bitar. Fördela lök och sparris i det förgräddade skalet. Skiva osten.

5

Äggstanning Vispa samman äggstanningen. Häll den över fyllningen.

6

Lägg ner resterande sparrisstjälkar varvade med ostskivor enligt bild. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner.

7

Grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter eller tills pajen ­stannat helt.

8

Garnering Garnera med gräslök, krasse och pinjenötter.


Recept