Sötpotatissoppa med paprika

Du behöver 800 g sötpotatis 2 st gula paprikor 1 st gul lök 1 msk olivolja vitlöksklyftor 1 l kokhet grönsaksbuljong 2 dl crème fraîche...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g sötpotatis
  • 2 st gula paprikor
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olivolja
  • vitlöksklyftor
  • 1 l kokhet grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 st citron
  • 0.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Parmesan- och örtkrutonger

50 g vitt bröd
1 msk olivolja
25 g Parmesan
0,5 dl fint hackade örter t ex persilja och basilika

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och skär i grova bitar. Dela, kärna ur och kvarta paprikan. Skala och kvarta löken. Lägg allt på papprad plåt, ringla över olivolja och blanda. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna på plåten och rosta i 25–30 minuter eller tills allt är mjukt. Tryck vitlöken ur skalen och lägg alltsammans i en gryta.

2

Skär brödet i centimeterstora bitar. Lägg i en skål och ringla över olja. Blanda väl. Lägg ett nytt bakplåtspapper på plåten och lägg på krutongerna. Strö över parmesan och örter och blanda noga. Rosta i 6–8 minuter eller tills krutongerna blivit gyllene och frasiga, vänd någon gång under tiden.

3

Häll grönsaksbuljongen över sötpotatisen, paprikan och löken och låt koka upp. Riv citronskalet fint och pressa ut saften. Häll ner i soppan tillsammans med crème fraichen (spara gärna någon sked till garnering) och mixa slätt. Värm upp och smaka av med salt och peppar. Servera med en liten klick extra crème fraiche och krutongerna


Kommentar:
Det här är en mjuk och krämig soppa som får fräsch syra från citron och crème fraiche.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top