Du behöver
- 1 st gul lök
- 0.5 st röd chilifrukt
- olivolja att steka i
- 600 g sötpotatis
- 200 g morötter
- 1 st hönsbuljongtärning
- 10-11 dl vatten
- 100 g färskost
- 2 msk färskpressad citronsaft
- salt
Till servering
1 dl pumpafrön
olivolja att steka i
200 g handskalade räkor
färskost
baguette
Gör så här
Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
Fräs löken i olja i en gryta. Den ska bli mjuk och glansig. Tillsätt chilin och låt den fräsa med en stund.
Skala sötpotatis och morot och dela i jämnstora bitar. Tillsätt sötpotatis, morot, buljongtärning och mindre mängden vatten till grytan. Låt koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, cirka 25 minuter.
Stavmixa soppan slät. Tillsätt färskost i klickar, citronsaft och salt. Rör så att osten smälter. Är soppan väl tjock, tillsätt mer vatten.
Stek pumpafröna i olja i någon minut. Servera soppan med pumpafrön, räkor, en klick färskost och baguette.
Tips: Det är godast med hemskalade räkor, 1/2 kg oskalade ger cirka 200 g skalade.
Sötpotatis och chili är en ovanligt god kombination, som i den här soppan! Prova.