Sötpotatispaj med fetaost och valnöt

Du behöver 150 g smör 2.5 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 0.5 tsk salt 2 msk vatten 1 kg sötpotatis skalad och skuren i tärningar...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 150 g smör
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk vatten
  • 1 kg sötpotatis skalad och skuren i tärningar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 0.5 tsk salt
  • 50 g valnötter
  • 150 g fetaost
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl riven ost

Tillbehör:

grönsallad blandad

Gör så här

1
Mixa smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt till ett smul. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg som får vila i kylen i 30 minuter.

2
Värm under tiden ugnen till 225 grader.

3
Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar botten.

4
Förgrädda pajskalet i tio minuter.

5
Lägg sötpotatis och skalade, delade vitlöksklyftor i en kastrull. Smula buljongtärningen över, salta och fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka i 5 minuter tills potatisen är mjuk men inte mosig. Häll av buljongen och låt sötpotatisen ånga av. Plocka ur vitlöksklyftorna.

6
Rosta under tiden valnötterna i en torr stekpanna i några minuter. Låt svalna.

7
Vänd försiktigt ner smulad fetaost och rostade valnötter i sötpotatisen och häll blandningen i pajskalet. Vispa ihop ägg och matlagningsgrädde och slå över potatisen. Toppa med riven ost.

8
Grädda pajen i 200 grader i cirka 20–30 minuter tills osten fått färg. Servera med en blandad grönsallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top