Du behöver
Pajdeg
150 g smör
4 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
Fyllning
1 kg sötpotatis
olivolja
16 st dadlar
300 g bredbar chèvreost
Äggstanning
3 st ägg
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl mjölk
salt och peppar
färsk timjan till dekoration
en god sallad till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör till en deg, det tar bara några sekunder.
Lägg degen i en plastpåse som du lägger kallt i 20 minuter. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant som mäter 24 cm i diameter. Tryck upp degen så att den går en centimeter ovanför pajformens kant.
Ställ pajskalet kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Gör fyllningen under tiden. Skala sötpotatisarna och dela dem i tärningar som mäter 1 1/2 x 1 1/2 centimeter. Lägg dem i en smord ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Salta. Ugnsbaka sötpotatisen i 20–30 minuter tills den är mjuk. Kärna ur dadlarna och dela dem i små bitar. skär ost-en i mindre bitar. Varva sötpotatis, dadlar och chèvreost i det förgräddade pajskalet.
Vispa ihop ägg, vispgrädde, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll äggstannin-gen över fyllningen och grädda pajen en bit ner i ugnen i cirka 50 minuter. Äggstanningen ska ha stelnat. Täck med aluminiumfolie om den riskerar att få för mycket färg. Dekorera med timjan och servera med en god sallad.
Tips: Här använder vi en bredbar chèvre som heter Chavroux. Getosten kan ersättas med fetaost. Pajen räcker till åtta portioner på ett buffébord.
Testa den här matiga pajen med en god och lite annorlunda fyllning av rostad sötpotatis, getost och dadlar.