Sötpotatiskakor med mandel

Du behöver 50 g smör 1,5 dl mandelmjöl 1,5 dl vetemjöl 0,5 dl strösocker 1 krm salt 1 tsk bakpulver 25 st sötmandel 1 st...

Tillagningstid: 35 minuter
25 stycken

Du behöver

  • 50 g smör
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 st sötmandel
  • 1 st ägg till pensling
  • 100 g sötpotatis cirka 1/2 sötpotatis

Gör så här

1

Skala sötpotatisen och skär den i bitar. 

2

Lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt småkoka tills potatisen är mjuk och går lätt att mosa med en gaffel, cirka 10 minuter. Låt potatisen rinna av. Blanda den med smöret så att smöret smälter. Låt svalna något. 

3

Blanda mandelmjöl, vetemjöl, socker, salt och bakpulver och rör ihop med potatissmet-en till en lös deg. Lägg smeten i en påse eller i plastfilm. Rulla till en korv och låt ligga i kylen i minst 30 minuter.

4

Sätt ugnen på 200 grader.

5

Ta ut och dela degen i 25 delar. Rulla till bollar och lägg på en papprad plåt.

6

Platta till med fingrarna eller med baksidan av en sked sköljd i kallvatten. Tryck dit en mandel i varje och grädda i cirka 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut och pensla de varma kakorna med lite uppvispat ägg och ställ sedan in dem i ugnen igen.

7

Stäng av ugnen och låt kakorna torka i ugnen över natten. Förvara dem torrt.


Kommentar:
Tack vare sötman från sötpotatisen behövs det inte så mycket strösocker i de här segmjuka småkakorna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top