Sötkryddiga ribs med bakad potatis

Du behöver 1.5 kg kamben 10 st svartpepparkorn 1 st lagerblad 2 st vitlöksklyftor skalade salt Glaze: 0.5 dl honung 0.5 dl japansk soja 0.5...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg kamben
  • 10 st svartpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 2 st vitlöksklyftor skalade
  • salt

Glaze:

0.5 dl honung
0.5 dl japansk soja
0.5 dl farinsocker
1 msk balsamvinäger
2 tsk vitlök fint riven
2 tsk ingefära fint riven
1 krm chiliflakes

Bakad potatis:

4 st bakpotatis
1 dl gräddfil
2 msk gräslök fint skuren

Rödkålsslaw:

200 g rödkål fint skuren eller hyvlad
2 msk majonnäs
2 msk matyoghurt 10
1 tsk dijonsenap
1 tsk äppelcidervinäger
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar

Rostad majs med koriander:

4 dl majskorn
1 msk olivolja
0.5 st kruka koriander
0.5 st lime

Gör så här

1
Putsa kambenen fria från hinnor och lägg dem i en stor kastrull. Lägg i pepparkorn, lagerblad och vitlöksklyftor. Mät upp och häll på vatten så att det täcker köttet och tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp och låt koka i 1 timme eller tills köttet känns mört och lätt lossnar från benen. Lägg upp kambenen på en plåt täckt med folie eller bakplåtspapper och rör ihop ingredienserna till glazen.

2
Baka potatisen medan köttet kokar. Värm ugnen till 225 grader. Skrubba potatisarna och torka dem. Lägg dem på en plåt och stick ett par hål i dem. Baka mitt i ugnen i cirka en timme eller tills de är mjuka inuti. Ta ut potatisarna och håll dem varma i folie.

3
Pensla köttet på båda sidor med det mesta av glazen och stek i ugnen i cirka 15–20 minuter (passa noga så att kambenen inte bränns) eller tills köttet fått fin färg. Pensla med mer glaze ett par gånger under stektiden.

4
Blanda alla ingredienser väl till rödkålsslawen. Ställ svalt till servering.

5
Om du använder majs från burk låt den rinna av ordentligt. Hetta sedan upp oljan i en stekpanna och rosta majsen i ett par minuter på hög värme tills den fått fin färg och doftar gott. Pressa över lime och blanda med nyplockade korianderblad före servering.

6
Skär ett kryss i potatisarna, tryck till, salta lätt, klicka över gräddfil och toppa med gräslök. Servera till nystekta ribs, rostad majs och rödkålslaw.


Kommentar:
Att koka kambenen innan de steks klart i ugnen är hemligheten bakom riktigt möra, klibbiga ribs. Fantastiskt gott!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top