RECEPT FRÅN IK

Soppa med skogssvamp

En riktigt mustig och god höstsoppa på karljohanssvamp och jordärtskocka.

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3.5 st schalottenlökar
  • 5.5 st karljohanssvampar
  • 300 g jordärtskockor
  • mjöliga potatisar
  • 3,5 msk flytande smör- och rapsolja
  • 7,5 dl hönsbuljong
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar
  • Garnering och servering

  • 1 msk olivolja
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Skala och hacka löken. Rensa och skär svampen i bitar. Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar.

2

Hetta upp smör- & rapsolja i en gryta. Fräs löken i ca 3 minuter. Lägg i svampen och skockorna, fräs ca 3 minuter.

3

Tillsätt hälften av buljongen, lägg i potatisen och koka tills allt är mjukt, ca 20 minuter. Ta kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer.

4

Blanda soppan med grädden. Späd med resten av buljongen till önskad konsistens, ge den ett uppkok. Smaka av.

5

Garnering och servering Häll upp i portionsskålar. Droppa över oljan, peppra och toppa med krasse. Servera med smördegsstänger.


Recept