Du behöver
- 1 st skinka eller picnicbog
- 1 st ärter ca 300 g
- sockerärter morotsslantar och gurka
- gelatinblad eller pulver
- 2 tsk kalvfond
- 1 msk sherry (kan uteslutas)
- 2 dl Vispad grädde
- 2 msk ingefära riven och färsk
- sallad valfri
Till garnering:
Till servering:
Till dekorering:
Gör så här
1
Tärna skinkan och spar geléet.
2
Häll av spadet ur ärtburken. Putsa och skiva garneringen.
3
Bered gelatin till 2 dl vatten (följ anvisningarna på förpackningen). Tillsätt kalvfond, sherry och det sparade geléet från burken. Lägg garneringen i ett mönster i botten på en skål. Bind garneringen med några matskedar av geléblandningen. Låt stelna någon timme nedsänkt i kallt vatten eller i kylskåpet.
4
Blanda skinktärningarna och ärterna försiktigt och skeda ner blandningen i skålen, när bottendekoreringen stelnat. Häll över resten av gelatinvätskan. Låt stelna minst 6 timmar.
5
Stjälp upp aladåben genom att lossa den varsamt från skålens sidor och hastigt doppa skålen i hett vatten.
6
Vispa grädden till såsen. Riv ingefära och smaksätt grädden.
7
Nykokt potatis smakar bra till.