Somrig aladåb

Du behöver 1 st skinka eller picnicbog 1 st ärter ca 300 g sockerärter morotsslantar och gurka Till garnering: gelatinblad eller pulver 2 tsk kalvfond...


6 portioner

Du behöver

  • 1 st skinka eller picnicbog
  • 1 st ärter ca 300 g
  • sockerärter morotsslantar och gurka

Till garnering:

gelatinblad eller pulver
2 tsk kalvfond
1 msk sherry (kan uteslutas)

Till servering:

2 dl Vispad grädde
2 msk ingefära riven och färsk

Till dekorering:

sallad valfri

Gör så här

1
Tärna skinkan och spar geléet.

2
Häll av spadet ur ärtburken. Putsa och skiva garneringen.

3
Bered gelatin till 2 dl vatten (följ anvisningarna på förpackningen). Tillsätt kalvfond, sherry och det sparade geléet från burken. Lägg garneringen i ett mönster i botten på en skål. Bind garneringen med några matskedar av geléblandningen. Låt stelna någon timme nedsänkt i kallt vatten eller i kylskåpet.

4
Blanda skinktärningarna och ärterna försiktigt och skeda ner blandningen i skålen, när bottendekoreringen stelnat. Häll över resten av gelatinvätskan. Låt stelna minst 6 timmar.

5
Stjälp upp aladåben genom att lossa den varsamt från skålens sidor och hastigt doppa skålen i hett vatten.

6
Vispa grädden till såsen. Riv ingefära och smaksätt grädden.

7
Nykokt potatis smakar bra till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top