RECEPT FRÅN IK

Sommarsallad med bakad lök

Av . Foto: Linda Prieditis

Tillagningstid: 10 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4-8 st färska lökar
  • 0.5 msk olivolja
  • salt
  • 600 g tomater i olika färger och storlekar
  • 2 dl kokta linser
  • 1 dl goda oliver
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1 st citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 st mozzarellaostar
  • 120 g tunt skivad chark t ex prosciutto, salami och coppa di parma

Gör så här

1

Värm ugnen till 175 grader. Dela lökarna på längden eller på bredden, ansa bort eventuella rottrådar och skär bort lite av blasten. Lägg dem på papprad plåt, ringla över olivolja och salta, baka i cirka 30 minuter eller tills de är helt mjuka. 

2

Dela små tomater, eller klyfta om de är större. Lägg upp på ett stort fat tillsammans med gryn eller linser, lök och oliver. Grovhacka persiljan och basilikan och strö den över fatet. Pressa över citronen och ringla över olivoljan. Salta och peppra och vänd försiktigt runt allting. 

3

Riv mozzarella över salladen och lägg på skivor av chark. Servera med ett gott bröd. 


Kommentar:
Bakade lökar, tomater och tunna skivor salami och prosciutto gör den här salladen lika matig som somrig.

Recept