RECEPT FRÅN IK

Sommarkrans med jordgubbar

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 50 minuter
8 bitar

Du behöver

    Sockerkakssmet

  • 50 g smör rumsvarmt
  • 4 msk strösocker
  • 2 st äggulor
  • 2 msk mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Maräng

  • 2 st äggvitor
  • 1,3 dl strösocker
  • Topping

  • 3-4 msk mandelspån
  • Vit chokladkräm

  • 50 g vit choklad
  • 300 g färskost t ex Philadelphiaost
  • 1,5 dl vispgrädde
  • Garnering

  • 1 l jordgubbar
  • jordgubbsblad eller myntablad
  • florsocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Rita en rundel på bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter. Lägg papperet på en ugnsplåt. Ställ en kakutstickare (ring) eller en liten kakform, ca 10 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper på utsidan i mitten av rundeln. Formen håller kaksmet och maräng på plats under gräddningen. 

2

Sockerkakssmet Rör smör och socker vitt och poröst, använd elvisp. Rör ner en äggula i taget. Blanda i mjölken. Blanda i mjölet blandat med bakpulver, rör till en jämn smet.

3

Maräng Häll äggvitorna i en bunke, vispa till ett fast skum. Tillsätt sockret och vispa ihop.

4

Klicka ut sockerkaks­smeten i rundeln runt den pappersklädda kakformen. Bred ut som en krans. Klicka på marängsmeten, bred ut den ovanpå kaksmeten. 

5

Topping Smula över mandelspånen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna. 

6

Lossa kakan med en stekspade, låt svalna på papperet.

7

Vit chokladkräm Smält chokladen, låt den kallna men inte stelna. Vispa upp färskost i en bunke. Vispa i grädden. Låt stå kallt ca 1 timme.

8

Garnering Garnera kransen med chokladkräm, jordgubbar, blad och siktat florsocker.  


Recept