RECEPT FRÅN IK

Snabbsaltad torsk med hollandaise

Av .

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 prt torskrygg tinad eller färsk
  • salt
  • persilja
  • svartpeppar
  • 200 g smör
  • 1 st schalottenlök
  • 5 st vitpepparkorn lätt krossade
  • persiljestjälk grov
  • 1 dl vin torrt vitt
  • 2 krm salt
  • 3 st äggulor
  • 1 dl pressad citron eller lime
  • pancetta eller bacon, rökt och tärnat
  • 4 st små pak choi-stånd
  • potatis pressad, till servering

Gör så här

1
Salta fiskbitarna runtom och lägg på fat i kylen medan såsen lagas. Ställ litet stekgaller i botten på en vid gryta och fyll vatten nästan till gallret. Lägg sköljda persiljekvistar på gallret.
2
Koka upp vattnet under lock. När tillbehören är gjorda, skölj av fiskarna under kallvattenskranen och låt dem ånga på persiljegallret ovanpå kokande vatten, under lock, 2–4 minuter. Ta upp med hålslev och servera bums.
3
Bryn smöret till fin nötbrun färg i kastrull. Häll upp att svalna i pyts. Finhacka löken och låt den svettas 5–7 minuter i smörresten i kastrullen. Tillsätt peppar, persilja, vin och salt och låt koka ihop lite. Sila bitarna från vätskan och häll tillbaka den i kastrullen. Ställ den i en annan kastrull med bottenskyla vatten, så att den översta kastrullen inte har kontakt med spisen.
4
Koka upp vattnet och vispa ner en äggula i sänder i vinreduktionen i överkastrullen, låt småsjuda under (el)vispning tills såsen tjocknat och nått 70 grader (hushållstermometer eller probe kan användas). Vispa i citrusjuice och smör.
5
Stek pancettan knaprig på rätt hög värme utan extra fett. Ta upp med hålslev och stek nu halverade, sköljda pak choi-stånd lätt i fläskflottet.

Recept // Fler fiskrecept