RECEPT FRÅN IK

Äppelsmulpaj i glas

Smulpaj i glas. Varva äpple, smulor och vaniljsås till en ljuvlig dessert!

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 st äpplen
  • 0.5 dl vatten
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 dl strösocker
  • Smuldeg

  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl havregryn
  • 0.5 dl hasselnötskärnor
  • 0,75 dl strösocker
  • 0.5 tsk flingsalt
  • 75 g smör
  • Rårörd vanlijsås

  • 3 st äggulor
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Skala och tärna äpplena i 1x1 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten, citronsaft och socker. Koka försiktigt upp och låt sjuda 10 minuter, tills de börjar mjukna. Låt svalna.

3

Smuldeg Blanda mjöl, havregryn, grovt hackade nötter, socker, salt och smör till en smulig deg.

4

Bred ut smulorna på en plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna.

5

Vanlijsås Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.

6

Vispa grädden och vänd ner i äggvispet. Blanda till en slät sås.

7

Varva kompotten, smulor och drygt hälften av vaniljsåsen i portionsglas och servera direkt.


Recept // Fler äpplenrecept