Du behöver
- 3 st äpplen
- 0.5 dl vatten
- 1 msk pressad citronsaft
- 1 dl strösocker
Smuldeg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 dl hasselnötskärnor
0,75 dl strösocker
0.5 tsk flingsalt
75 g smör
Rårörd vanlijsås
3 st äggulor
0.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och tärna äpplena i 1×1 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten, citronsaft och socker. Koka försiktigt upp och låt sjuda 10 minuter, tills de börjar mjukna. Låt svalna.
Smuldeg Blanda mjöl, havregryn, grovt hackade nötter, socker, salt och smör till en smulig deg.
Bred ut smulorna på en plåt med bakpapper och grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna.
Vanlijsås Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa grädden och vänd ner i äggvispet. Blanda till en slät sås.
Varva kompotten, smulor och drygt hälften av vaniljsåsen i portionsglas och servera direkt.