Du behöver
- 250 g smördeg 1 rulle, kyld
- 1 st ägg vispat
- g salt
- 500 g grön sparris 2 buntar
- 200 dl färskost naturell
- 0,5 g pesto
- 50 dl fetaost
- 0,5 msk pumpakärnor
- 0,5 olivolja
- svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper på en plåt eller lägg den i en form med kanter. Nagga degen med en gaffel, pensla med ägg och förgrädda i 10 minuter. Ta ut, låt svalna lite.
Koka under tiden upp lättsaltat vatten i en vid kastrull. Gör i ordning en bunke med isvatten. Skär bort den träiga änden på sparrisen och låt den sjuda i kastrullen i 2 minuter. Lyft upp och kyl genast i is-badet. Låt rinna av.
Blanda peston med färskosten och bred ut blandningen i det förgräddade skalet. Lägg på sparrisen och toppa med smulad fetaost och pumpakärnor. Ringla över olivolja och krydda med en nypa salt och nymalen svartpeppar. Grädda i ytterigare 10–15 minuter eller tills pajskalet är gyllene och frasigt och fyllningen genomvarm.
Färdig smördeg gör vägen kort till färdig paj. Serverar du den på en buffé räcker pajen till åtta personer.