Smördegstarte med sparris

Du behöver 250 g smördeg 1 rulle, kyld 1 st ägg vispat g salt 500 g grön sparris 2 buntar 200 dl färskost naturell 0,5...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 250 g smördeg 1 rulle, kyld
  • 1 st ägg vispat
  • g salt
  • 500 g grön sparris 2 buntar
  • 200 dl färskost naturell
  • 0,5 g pesto
  • 50 dl fetaost
  • 0,5 msk pumpakärnor
  • 0,5 olivolja
  • svartpeppar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper på en plåt eller lägg den i en form med kanter. Nagga degen med en gaffel, pensla med ägg och förgrädda i 10 minuter. Ta ut, låt svalna lite. 

2

Koka under tiden upp lättsaltat vatten i en vid kastrull. Gör i ordning en bunke med isvatten. Skär bort den träiga änden på sparrisen och låt den sjuda i kastrullen i 2 minuter. Lyft upp och kyl genast i is-badet. Låt rinna av. 

3

Blanda peston med färskosten och bred ut blandningen i det förgräddade skalet. Lägg på sparrisen och toppa med smulad fetaost och pumpakärnor. Ringla över olivolja och krydda med en nypa salt och nymalen svartpeppar. Grädda i ytterigare 10–15 minuter eller tills pajskalet är gyllene och frasigt och fyllningen genomvarm. 


Kommentar:
Färdig smördeg gör vägen kort till färdig paj. Serverar du den på en buffé räcker pajen till åtta personer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top