Smördegsbakelse med salt kolasås

Du behöver 1 st äpple 100 g mandelmassa 1 st ägg 2 st smördegsplatta tinad 1.5 dl ljust muscovadosocker 2 msk smör 1 dl grädde...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st äpple
  • 100 g mandelmassa
  • 1 st ägg
  • 2 st smördegsplatta tinad
  • 1.5 dl ljust muscovadosocker
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 1 nypa flingsalt
  • 3 dl vispgrädde eller vaniljglass
  • 2 msk mandel hackad

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Dela äpplet på mitten och kärna ur. Skär i tunna skivor. Riv mandelmassan grovt och lägg i bunke. Knäck ner ägget och blanda. Dela varje smördegsplatta i 2 bitar. Lägg ner i muffinsformar eller lägg ut på bakplåtspapper. Fördela mandelmassan i mitten på varje platta och garnera med äppleskivor. Grädda mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter tills bakelserna fått fin färg.

2
Gör under tiden kolasåsen. Blanda socker, smör och grädde i en kastrull och koka kolasåsen tills den tjocknat i cirka 10 minuter. Strö i salt och blanda. Vispa grädden fluffig och servera till bakelserna när de svalnat tillsammans med ljummen kolasås. Garnera med mandel.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top