
Smakrik kantarellpaj med taleggio
Höstpaj med kantareller, färsk rosmarin och smakrik taleggio-ost.
Av Caroline Hofberg. Foto: Ove Lindfors
Du behöver
- 1 dl grovt rågmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 2 krm salt
- 150 g kallt smör
- 2 msk kallt vatten
- 1 l rensade kantareller
- 1 st gul lök
- 2 msk hackad färsk rosmarin
- 2 tsk flytande honung
- salt
- nymald svartpeppar
- 175 g taleggio
- 3 st ägg
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
Deg
Fyllning
Äggstanning
Gör så här
Deg Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten, arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt i plastpåse cirka 1 timme.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med gaffel. Ställ kallt ca 30 minuter.
Förgrädda cirka 10 minuter.
Fyllning: Dela kantarellerna i mindre bitar. Skala och hacka löken. Mjukstek kantareller och lök i smör tills vätskan kokat bort. Blanda i rosmarin och honung mot slutet. Salta och peppra. Låt svalna.
Bred ut kantarellfräset i det förgräddade skalet. Skär osten i 1 cm tjocka skivor, fördela över svampen.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg, cirka 40 minuter.