RECEPT FRÅN IK

Smakrik kantarellpaj med taleggio

Höstpaj med kantareller, färsk rosmarin och smakrik taleggio-ost.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 portioner

Du behöver

    Deg

  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 1 l rensade kantareller
  • 1 st gul lök
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 tsk flytande honung
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 175 g taleggio
  • Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde

Gör så här

1

Deg Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten, arbeta ihop till en deg. Låt vila kallt i plastpåse cirka 1 timme.

2

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med gaffel. Ställ kallt ca 30 minuter.

3

Förgrädda cirka 10 minuter.

4

Fyllning: Dela kantarellerna i mindre bitar. Skala och hacka löken. Mjukstek kantareller och lök i smör tills vätskan kokat bort. Blanda i rosmarin och honung mot slutet. Salta och peppra. Låt svalna.

5

Bred ut kantarellfräset i det förgräddade skalet. Skär osten i 1 cm tjocka skivor, fördela över svampen.

6

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

7

Grädda mitt i ugnen tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg, cirka 40 minuter.


Recept