Skurna mandelpepparkakor

Du behöver 1 dl sötmandel (ca 125 g) 200 g smör eller margarin 1.5 dl strösocker 1 dl ljus sirap 2 tsk malen ingefära 2...


100 portioner

Du behöver

  • 1 dl sötmandel (ca 125 g)
  • 200 g smör eller margarin
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk kanel malen
  • 2 tsk kryddnejlikor malda
  • 5.5 dl vetemjöl med bakpulver

Gör så här

1
Skålla och skala mandeln om du vill. Hacka den ganska fint.

2
Rör smöret smidigt med elvispens degkrokar och blanda i socker, sirap, kryddor och mandelhack. Arbeta i mjölet lite i sänder.

3
Ta så upp degen och knåda den smidig. Dela degen i 4 lika bitar och rulla varje del till en 5 cm tjock korv. Linda korvarna i varsin plastfoliebit och lägg i kyl några timmar minst. Håller flera veckor.

4
Närhelst du längtar efter pepparkakor: Skär degen med riktigt vass kniv i tunna skivor, så många som går åt bara. Lägg dem på papprad plåt. Grädda mitt i 175 grader varm ugn 10-12 minuter. Låt kallna på galler.

5
Om du vill baka alla på en gång kan de frysas. De håller också hyggligt i tät burk någon månad i rumstempertur.

6

7
Den som tycker om bikarbonatsmaken kan byta fint vetemjöl med bakpulver till vanligt vetemjöl och blanda i 1 tsk bikarbonat med kryddorna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top