Skummig trattkantarellsoppa

Du behöver 1 l trattkantareller färska 2 msk smör eller margarin 1 st liten gul lök 8 dl vatten 2 st grönsaksbuljongtärningar 2 dl vispgrädde...


4 portioner

Du behöver

  • 1 l trattkantareller färska
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 st liten gul lök
  • 8 dl vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm timjan
  • svartpeppar nymald
  • 2 msk madeira eller portvin
  • 2.5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • vatten

Gör så här

1
Ansa svampen och grovhacka stora exemplar. Fräs svampen i hälften av matfettet tills den vätska som bildas kokat in.

2
Skala och finhacka löken. Tillsätt resten av matfettet och löken. Fräs alltsammans några minuter tills löken är mjuk. (Spara lite av den stekta svampen till garnering av den färdiga soppan.)

3
Häll på vatten, lägg i buljongtärningar och tillsätt 1 dl av grädden. Salt behövs som regel inte, buljongtärningarna ger tillräcklig sälta. Smaksätt med timjan och peppar och eventuellt lite madeira eller portvin.

4
Låt soppan koka 15-20 min.

5
Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner redningen i soppan. Låt den koka ytterligare några minuter. Vispa resten av grädden riktigt krämig och blanda ner den i soppan. Lägg den stekta svampen i soppan och servera direkt.


Kommentar:
Soppa gjord på trattkantareller är både mustig och len i smaken. Välj att servera soppan med hela eller grovhackade svampar. Den som föredrar helt slät soppa kan använda stavmixer eller matberedare.
Vispad grädde som tillsätts i slutet av tillagningen gör soppan festligt skummig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top