Du behöver
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk smör
- 400 g nötfärs
- 1 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 msk torkad mejram
- 2 msk vetemjöl
- 2 ägg
- 1 dl kallt vatten
- 2 dl vispgrädde
- 150 g rökt skinka
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skala, finhacka och fräs löken tillsammans med vitlöken i smör. Låt kallna. Blanda färsen med lök, salt, kryddor och mjöl. Arbeta in äggen, ett i taget. Späd med vatten och grädde. Blanda i tärnad skinka. Grädda cirka 60 minuter i avlång smord form som rymmer 1 1/2 liter, i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka. Låt patén kallna i formen. Servera med cumberlandssås.
Läsarrecept av Birgitta Carlsson