Skånsk äggakaka

Du behöver 4 dl mjölk eller gräddmjölk 1.5 dl vetemjöl 1 tsk salt 4 st ägg 400 g fläsk rökt eller rimmat 0.5 st purjolök...

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 dl mjölk eller gräddmjölk
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 st ägg
  • 400 g fläsk rökt eller rimmat
  • 0.5 st purjolök grovstrimlad
  • smör att steka i
  • 2 msk persilja klippt

Gör så här

1
Vispa mjölk och mjöl jämnt i stor bunke, rör i salt och vispa i ett ägg i sänder. Låt stå och svälla medan du steker fläsket.

2
Svåla av fläsket och stek det i en liten smörklick på ganska hög värme tills bitarna krusat sig och fått fin färg. Tag upp och håll varmt. Fräs purjon ett par minuter i fläskflottet, tag upp den medan den ännu är spänstig.

3
Sänk till dryg medelvärme och lägg en rejäl smörklatt i det resterande fläskflottet. Häll äggsmeten i pannan, en gjutjärnspanna med cirka 25 cm diameter passar bäst. Peta och stick i smeten med en bordskniv så att lös smet kan rinna till botten, tills kakan blivit krämigt stelnad. Lossa den försiktigt med stekspade från pannan och vänd upp den på platt steklock eller stor tallrik, använd grytlappar.

4
Smält en ny liten smörklick i pannan och låt kakan glida ner för att få färg på andra sidan också.

5
Servera med fläsk och purjo, lingon, persilja och skånsk kavring med smör, gärna osaltat. Kavring kan knappast köpas i hela landet, men pumpernickel går också bra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top