Sidfläskbakad orre med chokladig rödvinssky

Du behöver 4 portioner 4 st unga orrfåglar eller 2 äldre 1 msk vetemjöl 2 msk smör skirat salt nymald vitpeppar 4 st sidfläsk tunna...


0 portioner

Du behöver

4 portioner

4 st unga orrfåglar eller 2 äldre
1 msk vetemjöl
2 msk smör skirat
salt nymald vitpeppar
4 st sidfläsk tunna skivor rökt

Skysås:

1 dl rödlök finhackad
1 msk smör
3 dl orrfond (se länk)
4 dl rödvin
2 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar
1 krm strösocker
1 msk mörk choklad riven
2 msk smör

Gör så här

1
Plocka och rensa orrfåglarna. Skär ut bröstet med bröstbenet kvar. Skrapa köttet av skrovet och frys in köttet för ett senare tillfälle. Skölj skroven rena i kallt vatten, koka fond enligt recept (se länk).

2
Putsa de utskurna brösten, kolla att inga hagel finns kvar. Vänd brösten i mjöl och bryn dem hastigt i skirat smör tills de får fin färg, men de ska inte färdigstekas. Lägg upp brösten i lilla långpannan, krydda med salt och peppar och täck med sidfläskskivor.

3
Inför servering Ställ in pannan med orrbrösten mitt i ugnen i 175 grader. Stek dem cirka 10 minuter till en innertemperatur på 60 grader. Ta pannan ur ugnen, slå in köttet i alfolie och låt bitarna vila cirka 10 minuter. Skär bröstköttet från benen och servera på varm tallrik.

4
Sås:

5
Fräs rödlöken blank i smör. Tillsätt fond och vin. Koka ner tills 1/3 av vätskan kvarstår. Sila genom silduk. Smaka av med balsamvinäger, salt, peppar och socker.

6
Vid servering Värm såsen. Smält chokladen i såsen. Mixa in smöret med stavmixer. Gjut såsen över orrköttet på tallrikarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top