RECEPT FRÅN IK

Sidfläskbakad orre med chokladig rödvinssky

Av .

Okänd
0 portioner

Du behöver

    4 portioner

  • 4 st unga orrfåglar eller 2 äldre
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk smör skirat
  • salt nymald vitpeppar
  • 4 st sidfläsk tunna skivor rökt
  • Skysås:

  • 1 dl rödlök finhackad
  • 1 msk smör
  • 3 dl orrfond (se länk)
  • 4 dl rödvin
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt, svartpeppar
  • 1 krm strösocker
  • 1 msk mörk choklad riven
  • 2 msk smör

Gör så här

1
Plocka och rensa orrfåglarna. Skär ut bröstet med bröstbenet kvar. Skrapa köttet av skrovet och frys in köttet för ett senare tillfälle. Skölj skroven rena i kallt vatten, koka fond enligt recept (se länk).
2
Putsa de utskurna brösten, kolla att inga hagel finns kvar. Vänd brösten i mjöl och bryn dem hastigt i skirat smör tills de får fin färg, men de ska inte färdigstekas. Lägg upp brösten i lilla långpannan, krydda med salt och peppar och täck med sidfläskskivor.
3
Inför servering Ställ in pannan med orrbrösten mitt i ugnen i 175 grader. Stek dem cirka 10 minuter till en innertemperatur på 60 grader. Ta pannan ur ugnen, slå in köttet i alfolie och låt bitarna vila cirka 10 minuter. Skär bröstköttet från benen och servera på varm tallrik.
4
Sås:
5
Fräs rödlöken blank i smör. Tillsätt fond och vin. Koka ner tills 1/3 av vätskan kvarstår. Sila genom silduk. Smaka av med balsamvinäger, salt, peppar och socker.
6
Vid servering Värm såsen. Smält chokladen i såsen. Mixa in smöret med stavmixer. Gjut såsen över orrköttet på tallrikarna.


Recept // Fler kyckling & fågelrecept