Du behöver

  • 675 g lammfilé mager
  • Marinad:

  • 2.5 st vitlöksklyftor krossade
  • 1 st gul lök stor, hackad
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 1 tsk spiskummin rostad
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 2 msk råsocker
  • 1 msk tomatpuré
  • 2.5 dl marsalavin
  • 3 msk pressad citron
  • 6 dl olja till fritering
  • Garnering:

  • timjankvistar färska
  • Tillbehör:

  • mandel rostad flagad
  • majonnäs (recept se länken)
  • kyld ratatouille (hemlagad eller ur frysdisken)

Gör så här

1
Skär lammfilén i strimlor och lägg dem i en grund skål. Strö över vitlök, lök, timjan, kryddor och socker.
2
Blanda tomatpuré, marsalavin och citronsaft och häll över köttet. Rör om, täck över och marinera i minst 30 minuter i kylskåp, gärna längre om tiden tillåter.
3
Låt köttet rinna av och spara marinaden. Fördela lammköttet i portionsskålar och garnera med timjan.
4
Koka ihop marinaden tills den har reducerats till hälften och blivit sirapsliknande. Häll upp den i små skålar och servera den som dipsås.
5
Hetta upp oljan i fonduegrytan till 190 grader och flytta den sedan varsamt till det tända spritköket. Spetsa lammköttet på fonduegafflar och koka dem i den heta oljan i 2-3 minuter, eller efter smak. Rulla dem i rostade mandelflagor och servera med grön majonnäs, ratatouille och italienskt bröd, gärna focaccia.

Kommentar:
Recept ur Fonduekokboken/ICA bokförlag. För fler fondue-recept klicka på länkarna.


Recept // Fler lammköttrecept