Du behöver
- 675 g lammfilé mager
- 2.5 st vitlöksklyftor krossade
- 1 st gul lök stor, hackad
- 2 msk hackad färsk timjan
- 1 tsk spiskummin rostad
- 1 tsk kardemumma malen
- 2 msk råsocker
- 1 msk tomatpuré
- 2.5 dl marsalavin
- 3 msk pressad citron
- 6 dl olja till fritering
- timjankvistar färska
- mandel rostad flagad
- majonnäs (recept se länken)
- kyld ratatouille (hemlagad eller ur frysdisken)
Marinad:
Garnering:
Tillbehör:
Gör så här
1
Skär lammfilén i strimlor och lägg dem i en grund skål. Strö över vitlök, lök, timjan, kryddor och socker.
2
Blanda tomatpuré, marsalavin och citronsaft och häll över köttet. Rör om, täck över och marinera i minst 30 minuter i kylskåp, gärna längre om tiden tillåter.
3
Låt köttet rinna av och spara marinaden. Fördela lammköttet i portionsskålar och garnera med timjan.
4
Koka ihop marinaden tills den har reducerats till hälften och blivit sirapsliknande. Häll upp den i små skålar och servera den som dipsås.
5
Hetta upp oljan i fonduegrytan till 190 grader och flytta den sedan varsamt till det tända spritköket. Spetsa lammköttet på fonduegafflar och koka dem i den heta oljan i 2-3 minuter, eller efter smak. Rulla dem i rostade mandelflagor och servera med grön majonnäs, ratatouille och italienskt bröd, gärna focaccia.
Kommentar:
Recept ur Fonduekokboken/ICA bokförlag. För fler fondue-recept klicka på länkarna.
Recept ur Fonduekokboken/ICA bokförlag. För fler fondue-recept klicka på länkarna.