RECEPT FRÅN IK

Shakshuka ägg i tomatröra

Av .

Tillagningstid: 35 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4 st paprika gärna i olika färger
  • olja till stekning
  • salt efter smak
  • 0,5 - 1 tsk malen koriander
  • 2-3 krm paprikapulver
  • 0,5 - 1 tsk spiskummin
  • 1-3 krm harissa på tub eller burk
  • 2 st krossade tomater burkar
  • 4 st ägg
  • salt & peppar efter smak
  • 2-3 msk bladpersilja hackad
  • 1 st gul lök stor

Gör så här

1

Skala och finhacka löken. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan.

2

Fräs löken och vitlöken i oljan i stekpanna, utan att de tar färg, cirka 3 minuter. Tillsätt paprikan och fräs cirka 5 minuter. 

3

Smaka av med salt, koriander, paprikapulver, spiskummin och harissa. Blanda i tomaterna. Koka ihop såsen under lock, på medelvärme, tills den tjocknar, cirka 10 minuter. Smaka av. 

4

Ta pannan från värmen. Gör gropar i såsen och knäck äggen i groparna. Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda tills äggen stannat, men fortfarande är krämiga, 5–10 minuter. 

5

Salta, peppra och strö över persiljan. Servera med bröd.


Kommentar:
Prova shakshuka, en nordafrikansk tomatröra med ägg. Grillat surdegsbröd är perfekt att suga upp både kryddig röra och krämig äggula med.

Recept