Semmelbullar med dinkelmjöl

Du behöver 25 g jäst 2.5 dl kall mjölk 1 tsk nymalen kardemumma 0.5 dl strösocker 1 krm salt 1 st ägg 7.5 dl siktat...

Tillagningstid: 50 minuter
8 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl kall mjölk
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 st ägg
  • 7.5 dl siktat dinkelmjöl
  • 75 g smör

Gör så här

1

Använd hushållsassistent med degkrokar. Smula jästen i assistentens bunke. Blanda ut den med mjölken. Tillsätt karde­mumma, socker, salt och ägg, blanda.

2

Tillsätt cirka 4 deciliter av mjölet och smöret i klickar och bearbeta så att smöret blandar sig i degen. Tillsätt sedan cirka 3 deciliter av mjölet och låt ­maskinen knåda cirka 10 min­uter till en smidig men relativt lös deg. Spara resterande mjöl till utbakning.

3

Plasta bunken och låt degen jäsa i en timme.

4

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela den i åtta lika stora bitar, se tipsruta.

5

Rulla fina jämna bullar under kupad handflata, använd inte mer mjöl än vad som ­precis behövs.

6

Lägg bullarna på papprad plåt, se till att de har gott om utrymme emellan så att de inte jäser ihop. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

7

Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.


Kommentar:
Dinkelmjöl ger god smak åt semmelbullarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top