Semla på kardemummabulle

Du behöver Deg 5 dl mjölk 50 g jäst 1.5 dl strösocker 840 g vetemjöl (14 dl) 2 tsk kardemumma nystött 0.5 tsk salt 150...

Tillagningstid: 150 minuter
25 portioner

Du behöver

Deg

5 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
840 g vetemjöl (14 dl)
2 tsk kardemumma nystött
0.5 tsk salt
150 g smör rumsvarmt

Fyllning 1

125 g smör rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk kardemumma nystött
1 st ägg till pensling

Fyllning 2

400 g mandelmassa
1.5 dl mjölk
6 dl vispgrädde
florsocker till servering

Gör så här

1
Deg Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort, annars kall) och rör tills jästen lösts upp.

2
Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Använder du kall degvätska kan du låta degen jäsa 2–3 timmar.

3
Fyllning 1 Rör ihop alla ingredienser till fyllningen

4
Kavla ut degen till en stor rektangel.

5
Bre på fyllningen. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Tvinna degremsorna och snurra ihop dem till knutar. Lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

6
Vispa upp ägget lätt och pensla de färdigjästa bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. Låt svalna.

7
Fyllning 2 Skär ett litet lock av bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Smula ner i en bunke och blanda ihop med grovt riven mandelmassa och mjölk. Fyll massan åter i bullarna.

8
Vispa grädden fluffig och fast men inte för hård. Spritsa eller klicka den på bullarna och lägg på locken.

9
Pudra eventuellt med florsocker. Servera gärna i en djup skål tillsammans med varm mjölk.


Kommentar:
Tid: 45 minuter + tid för gräddning och jäsning

Tips: Använd hela kardemumma­kärnor som du stöter i en mortel eller maler i en kvarn. Det ger mycket bättre smak än färdig­malen kardemumma.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top