RECEPT FRÅN IK

Semla på kardemummabulle

Av .

Tillagningstid: 150 minuter
25 portioner

Du behöver

    Deg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 840 g vetemjöl (14 dl)
  • 2 tsk kardemumma nystött
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g smör rumsvarmt
  • Fyllning 1

  • 125 g smör rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kardemumma nystött
  • 1 st ägg till pensling
  • Fyllning 2

  • 400 g mandelmassa
  • 1.5 dl mjölk
  • 6 dl vispgrädde
  • florsocker till servering

Gör så här

1
Deg Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort, annars kall) och rör tills jästen lösts upp.
2
Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter. Använder du kall degvätska kan du låta degen jäsa 2–3 timmar.
3
Fyllning 1 Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
4
Kavla ut degen till en stor rektangel.
5
Bre på fyllningen. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. Först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda. Tvinna degremsorna och snurra ihop dem till knutar. Lägg bullarna med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
6
Vispa upp ägget lätt och pensla de färdigjästa bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. Låt svalna.
7
Fyllning 2 Skär ett litet lock av bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Smula ner i en bunke och blanda ihop med grovt riven mandelmassa och mjölk. Fyll massan åter i bullarna.
8
Vispa grädden fluffig och fast men inte för hård. Spritsa eller klicka den på bullarna och lägg på locken.
9
Pudra eventuellt med florsocker. Servera gärna i en djup skål tillsammans med varm mjölk.

Kommentar:
Tid: 45 minuter + tid för gräddning och jäsning Tips: Använd hela kardemumma­kärnor som du stöter i en mortel eller maler i en kvarn. Det ger mycket bättre smak än färdig­malen kardemumma.

Recept // Fler ägg & mejerirecept