Selleri- och hasselnötscrème

Du behöver 500 g rotselleri 1/2 gul lök 1/2 vitlöksklyfta 11/2 dl vispgrädde 21/2 dl mjölk, 3 % 1/2 dl crème fraiche 1/2 msk hasselnötsolja...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g rotselleri
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 11/2 dl vispgrädde
  • 21/2 dl mjölk, 3 %
  • 1/2 dl crème fraiche
  • 1/2 msk hasselnötsolja
  • pressad citronsaft
  • 1/2 msk äggvita
  • 12 skalade hasselnötter
  • salt och strösocker

Gör så här

1
Skala selleri, lök och vitlök. Skär ner i mindre bitar och lägg i en kastrull. Slå på grädde och mjölk och låt koka tills sellerin är mjuk. Sila bort vätskan och mixa slät med crème fraiche.

2
Blanda i hasselnötsolja och smaka av med citronsaft och salt. Vispa äggvitan och blanda med nötterna. Smaka av med salt och socker. Rosta i ugnen, 150° varmluft i 7 minuter.

3

4
Vid servering: Häll upp selleri- och hasselnötscrème i en kastrull och värm under omrörning.


Kommentar:
Ingår i årets kock 2008, Tom Sjöstedts vinnande recept: Modern restaurangrätt: Nutida ekologiskt.

”Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top