Du behöver
- 500 g rotselleri
- 1/2 gul lök
- 1/2 vitlöksklyfta
- 11/2 dl vispgrädde
- 21/2 dl mjölk, 3 %
- 1/2 dl crème fraiche
- 1/2 msk hasselnötsolja
- pressad citronsaft
- 1/2 msk äggvita
- 12 skalade hasselnötter
- salt och strösocker
Gör så här
1
Skala selleri, lök och vitlök. Skär ner i mindre bitar och lägg i en kastrull. Slå på grädde och mjölk och låt koka tills sellerin är mjuk. Sila bort vätskan och mixa slät med crème fraiche.
2
Blanda i hasselnötsolja och smaka av med citronsaft och salt. Vispa äggvitan och blanda med nötterna. Smaka av med salt och socker. Rosta i ugnen, 150° varmluft i 7 minuter.
3
4
Vid servering: Häll upp selleri- och hasselnötscrème i en kastrull och värm under omrörning.
Ingår i årets kock 2008, Tom Sjöstedts vinnande recept: Modern restaurangrätt: Nutida ekologiskt.
”Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör”.