RECEPT FRÅN IK

Seljanka rysk fisksoppa

Av . Foto: Ulrika Pousette

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 300 g laxfilé
  • 200 g torskfilé
  • 1 st gul lök
  • 3 st stora morötter
  • 1 st stor palsternacka
  • 1 st knippa salladslök
  • 0.5 kruka bladpersilja
  • 3 msk olja
  • 2 st fiskbuljongtärningar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 l vatten
  • 2 st lagerblad
  • 4.5 st hela svartpepparkorn
  • 4.5 st saltgurkor
  • 10 st gröna oliver
  • 10 st svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • 1 msk kaprisspad
  • Till servering

  • citronskivor
  • 1 dl smetana
  • gott bröd

Gör så här

1

Skär fisken i tärningar. Skala och hacka den gula löken. Skala och tärna morötter och palsternacka smått. Ansa och skiva salladslöken. Hacka persiljan.

2

Hetta upp oljan i en kastrull och fräs den gula löken utan att den tar färg 2–3 minuter.

3

Tillsätt morötter och palsternacka, fräs cirka 5 minuter, rör om då och då. Blanda i hälften av salladslöken (spara resten till serveringen) och persiljan. Smula ner buljongtärningar, tillsätt tomatpuré, hälften av vattnet, lagerblad och pepparkorn, koka upp och sjud under lock cirka 15 minuter eller tills grönsakerna är nästan mjuka.

4

Skala och tärna saltgurkan. Lägg gurka och oliver i en liten kastrull. Häll på vatten så att det täcker och koka i cirka 10 minuter eller tills de är mjuka.

5

Häll gurka och oliver med sitt kokspad i soppan. Tillsätt kapris. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och koka upp. Smaka av med kaprisspad. Lägg i fisken och sjud ytterligare 5 minuter eller tills fisken är klar. Peppra. Servera med den sparade salladslöken, citronskivor, smetana och bröd.


Kommentar:
Här vankas rysk fisksoppa med karakteristisk sälta. Varför inte passa på att låta finaste sopp-terinen komma till användning, om du är lycklig nog att ha en?

Recept