Scones med hallon- och citronsmör

Du behöver Scones: 4 dl vetemjöl 2 msk socker 2 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 75 g smör 1 ägg 1 dl mjölk Vispat hallon-...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • Scones:
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 75 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Vispat hallon- och citronsmör:
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 100 g hallon, frysta eller färska
  • 1 liten citron, helst ekologisk

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker, bak-pulver och salt. Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop det med mjölet, eller kör allt hastigt i matberedaren, tills du får en finsmulig massa.

2
Vispa ihop ägget med mjölken och rör snabbt ihop med mjölblandningen. Att göra även detta i matberedaren är enklast och går på några sekunder. Rulla 4 eller 6 bollar med mjölade händer. Lägg dem på en papprad plåt och platta till något så att du får runda kakor som är 2–3 cm höga.

3
Grädda i 12–15 minuter beroende på storlek, tills sconesen har fått lite färg och doftar gott.

4
Låt svalna på galler och servera med hallon- och citronsmör.

5
Hallon- och citronsmör Lägg smöret i en skål. Tina hallonen om de är frysta och passera dem sedan genom en finmaskig sil ner i smöret.

6
Tvätta citronen och riv den fint – se till att du inte får med det vita – ner i smöret. Vispa med elvisp tills smöret är fluffigt och hallonpurén integrerats helt med smöret, det tar ett par minuter


Kommentar:
Packtips! Lägg smöret i söt burk och packa ned i en ask tillsammans med scones och en smörkniv, så får var och en bre sina scones på plats

Receptet ger 4 stora eller 6 lite mindre scones.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top